LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Wil jij taxichauffeur worden? Hier lees je alle informatie.

Droom je ervan om achter het stuur van een taxi te zitten en mensen veilig van A naar B te brengen? Het beroep van taxichauffeur biedt tal van kansen voor mensen die graag onderweg zijn en een afwisselende dagindeling willen. In deze blog nemen we je mee door de stappen om taxichauffeur te worden. We leggen je ook graag alles uit hoe je een beperkte of volledige taxipas (ook wel chauffeurskaart genoemd) kunt halen, de benodigde taxi opleidingen en het verkrijgen van je taxirijbewijs. Lees daarom verder om te ontdekken hoe je jouw droom als taxichauffeur kunt verwezenlijken.

Wat houdt taxichauffeur worden in?

Mensen in alle leeftijdsgroepen beoefenen het beroep van taxichauffeur. Een baan als taxichauffeur geeft je een grote flexibiliteit. Het is immers mogelijk om overdag of ’s avonds te werken, door de week of in het weekend en bovendien overal te Nederland. Het is een dynamische wereld waarbij je direct in contact staat met mensen.

Om taxichauffeur te worden, is het verplicht om je diploma voor taxichauffeur te halen. Een taxichauffeur krijgt daardoor de kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van veiligheid, sociale vaardigheden, taxi rijden, wet- en regelgeving. Vandaar dat de opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Je moet eerst de theorie afronden (deze regel geldt vanaf 1 september 2023) om vervolgens aan je praktijk te beginnen.

Beperkte of volledige taxipas of chauffeurskaart?

Een taxipas, ook wel chauffeurskaart genoemd, is een essentieel document voor elke taxichauffeur. Het toont namelijk aan dat je geschikt bent om passagiers te vervoeren en voldoet aan de wettelijke vereisten. Bij LEEUW Opleidingen begrijpen we het belang van dit document en helpen we je graag bij het behalen ervan. Voordat je aan de opleiding voor taxichauffeur begint, moet je beslissen of je een beperkte of volledige taxipas wilt.

Een beperkte taxipas

Je mag met de beperkte chauffeurskaart taxi alleen rijden met vaste passagiers, op vaste routes en op vaste tijden. Het gaat dan eigenlijk om óf groepsvervoer (GVV) óf om leerlingenvervoer (LLV). Wat betreft groepsvervoer gaat het meestal om vervoer van bewoners van instellingen of mensen die naar de dagopvang gaan. Je mag geen financiële handelingen uitvoeren in de taxi.
Het praktijkexamen voor de beperkte chauffeurskaart heet officieel een taxi vakbekwaamheid praktijk beperkt (TVPC). Voor meer uitleg kun je hier kijken voor de uitleg van het CBR.

Een volledige taxipas

Met de volledige chauffeurskaart taxi, ook wel volledige taxipas genoemd, mag je alle soorten taxivervoer doen. We hebben hier concreet over regiotaxi, straattaxi, schipholvervoer, WMO (voor burgers die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren), zittend ziekenvervoer en vervoer van reizigers met een mobiliteitsbeperking (valys).
Het praktijkexamen voor de beperkte chauffeurskaart heet officieel een taxi vakbekwaamheid praktijk volledig (TVP). Voor meer uitleg van het CBR kun je hier kijken.

Benodigde documenten en vereisten

1. Locatie

De praktijkopleiding taxi voor aankomende taxichauffeurs begint vanaf ons hoofdkantoor. De opleiding is beschikbaar voor leerlingen uit heel Nederland. Het is wel belangrijk dat je voor de start van de dagopleiding, de objectenlijst van Eindhoven moet oefenen. Dit stelt je in staat om je goed voor te bereiden op het praktijkexamen.

2. Theorie-examen

  • Je bent minimaal 17 jaar.
  • Je neemt een geldig identiteitsbewijs mee.
  • Je neemt de reserveringsbevestiging mee naar de CBR locatie (datum en plaats in overleg te bepalen).
  • Het theorie-examen is voor de beperkte of volledige taxipas hetzelfde.

3. Praktijkexamen te Eindhoven

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je hebt het theorie-examen maximaal 1 jaar terug gehaald.
  • Je bent in het bezit van een geldig rijbewijs B (schakel of automaat) zijn en dit meenemen naar het examen.
  • De reserveringsbevestiging (hier zorgt LEEUW opleidingen voor)
  • Een examenvoertuig dat voldoet aan de voertuigeisen.
  • Verzorgde kleding en een verzorgd uiterlijk, passend bij het beroep van taxichauffeur.

4. Taxipas of chauffeurskaart aanvragen bij het KIWA

Je vraagt dit online hier aan. Je hebt een aantal documenten nodig:

  • Verklaring omtrent Gedrag (VOG). Uit deze verklaring blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis (onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) screent de aanvragen. De VOG is 5 jaar geldig en daarna vernieuwd worden.
    Het aanvragen van een VOG kan op 2 manieren. Je enerzijds ervoor kiezen om het digitaal aanvragen bij Justis en anderzijds via je gemeente.
  • Je laat je medisch keuren door een gecertificeerde arts. LEEUW opleidingen kan daarvoor zorgen. Hier vind je daar meer informatie over.
  • Erkend chauffeursdiplome taxi
  • Een geldig rijbewijs B

De opleiding naar je taxipas

  1. Om met je taxi opleiding praktijk te starten moet je eerst je theorie-examen gehaald hebben.
  2. Het is belangrijk dat je voorafgaand aan de dagopleiding de routes naar de bekende objecten zelfstandig kunt rijden. Met zelfstandig rijden wordt bedoeld zonder navigatie en vertrekkend vanuit de CBR locatie te Eindhoven. Het is de bedoeling dat je hierbij rekening houdt met de verkeersdrukte en de verschillende verkeerssituaties. Lokale stratenkennis is hierbij van groot belang. Ga dit dus vooraf oefenen op verschillende tijden.
  3. Als laatste stap heb je je praktijkopleiding met aansluitend het praktijkexamen.

haal je taxipas om taxichauffeur te worden.

Voorbereiding praktijkopleiding: objectenlijst

Het praktijkexamen om je chauffeurspas te halen vindt altijd plaats vanuit de CBR locatie te Eindhoven. Tijdens het taxi praktijkexamen moet je vanaf de examenlocatie naar een bekend object rijden. Kijk vooraf goed welke objecten er zijn op uw examenlocatie en oefen dit goed.

  • Bij het volledige praktijkexamen (TVP) mag je geen hulpmiddelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld navigatie.
  • Bij het beperkte praktijkexamen (TVPC) mag je wel gebruik maken van hulpmiddelen.

De objectenlijst van Eindhoven

  1. Indoor sportcentrum Eindhoven, Theo Koomenlaan 1, Eindhoven
  2. Hampshire Hotel Parkzicht Eindhoven, Alberdingk Thijmlaan 18, Eindhoven
  3. Zwemcentrum Best, Jac. v. Wassenaerstraat 70, Best
  4. Sportpark De Korze te Veldhoven, Korze 82, Veldhoven
  5. Schippersstop, Habraken 2601-2605, Veldhoven

Extra tip

Er worden relevante theoretische vragen gesteld tijdens het praktijkexamen (bijvoorbeeld over het vervoer van personen wat wel en niet mag, over de auto/taxi). Houd daarmee rekening.

Taxi opleidingen bij LEEUW opleidingen

Om je beperkte of volledige taxipas te behalen heb je bij ons twee mogelijkheden.

  • Taxi opleiding praktijk
    Voor het praktijk gedeelte krijg je vier uur rijles in onze lesauto of in jouw goedgekeurde auto. Aansluitend heb je het praktijkexamen. Wij kunnen afhankelijk van je voorkeur een volledige taxi praktijkexamen boeken of een beperkt taxi praktijkexamen.
  • Taxi opleiding totaalpakket = theorie + praktijk
    Voor het theorie gedeelte krijg je een lesboek inclusief 7 uur online examentraining én het theorie-examen. Met het lesboek en de online examentraining ben je goed voorbereid op het theorie-examen.
    Voor de inhoud van het praktijkgedeelte kijk je naar de inhoud hierboven (4 uur rijles + praktijkeexamen taxi).

De examens

  • Het theorie-examen
    Meer informatie over de inhoud van het CBR examen vind je hier. Het theorie-examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 vragen. Je krijgt eerst 30 losse vragen en daarna 2 cases met ieder 5 vragen. Je bent geslaagd als je 32 of meer vragen goed heeft beantwoord. Na het examen zie je meteen de uitslag op je scherm.
    Het is tegen meerkosten mogelijk om een examen met extra tijd of een individueel begeleid examen te doen.
  • Het praktijkexamen
    Dit examen duurt 85 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen: ontvangst, rijklaarcontrole, rijden naar een bekend object, rijden naar een adres, afhandeling ongevallen, rijden op aanwijzingen van de examinator. Aansluitend krijg je meteen de uitslag.

Extra service

Na het behalen van je taxirijbewijs ben je klaar om je nieuwe carrière van taxichauffeur te starten. Bij LEEUW opleidingen staan we graag klaar om je te helpen bij deze stap. We bieden je vrijblijvend ondersteuning bij het vinden van werk in de taxibranche.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een boeiende carrière als taxichauffeur?

Bij LEEUW opleidingen ben je aan het juiste adres. Sinds 1962 bieden wij opleidingen aan waardoor we een begrip zijn in Zuidoost-Brabant. Vertrouw op onze ervaring voor jouw succes. We zien je graag binnenkort voor de taxi opleiding praktijk of het taxi opleiding totaalpakket.

Ps. We hebben in dit blog getracht zo veel als mogelijk de relevante én meest belangrijke informatie te filteren. Natuurlijk kan het zijn dat je nog met specifieke vragen zit. Hier vind je de meest gestelde vragen over taxiregels.

MEER INFORMATIE OVER taxichauffeur worden | BLOG

    USP
    Sinds 1962
    USP
    Lestijd is lestijd
    USP
    Altijd dezelfde instructeur
    USP
    Snel starten
    USP
    Beste opleider 2022
    USP
    Online voortgang